Nedräkning till Jorden runt

Tempel och julfirande i Siem Reap

12 tempel (2 av dem besökte vi 2 ggr), några portar odyl. samt delar av Khemerernas huvudstad Angkor Thom hann vi utforska under vår tid i Siem Reap och Angkor. Dagen efter att vi nått Kambodja gav vi oss, spända och förväntansfulla, iväg på vår första runda av tempeltrampande.  

Vår chaufför i tre dagar, inte så pratglad men han körde helt okey

För att bygga upp vår upplevelse lite beslutade vi oss för att börja med "the big circuit", alltså tempel som låg i en lite större cirkel utanför Siem Reap och som var mindre och mindre kända (det var även mindre folk där vilket var skönt!) Det finns två etablerade turer som man kan ta runt Angkors tempel, den stora och den lilla. Man kan såklart även välja ut specifika tempel som man vill se och skapa sin egen tur men eftersom vi hade rätt dålig koll på de olika templen (nackdelen med att resa jorden-runt, du hinner inte läsa på fullt om allt och det finns hundratals ruiner i området) så kändes det bäst såhär dessutom så är det de häftigaste, största som är inkluderade i de där rundorna. 


Höga trappor är det!

För att besöka Angkors arkeologiska park behöver man biljett (om man är utlänning) och vi valde en tredagars. På så sätt kunde vi köra både stora och lilla rundan och ha en dag där vi planerade vår egen rutt och då vi bland annat åkte tillbaka till Angkor Wat och Ta Prohm (ett djungeltempel där de spela in Tomb Raider).


Framför Angkor Wat

Under vår första dag besökte vi fem tempel, dag två fyra och dag tre fem, fast två av dem hade vi alltså sett innan. Templen byggdes vid olika tid mellan 800-1200-talet och alla hade egentligen sin speciella charm men vi är ändå överens om att det häftigaste var Angkor Wat, som vi såg första gången dag två. Fredrik tyckte även mycket om de tempel som hade träd som växte i och runt byggnaderna ex. Ta Prohm. 


Ett av många stora träd i Ta Prohm

För att få lite mer fakta så hyrde vi en guide under vår andra dag, när vi besökte de stora templen Angkor Wat, Bayorn och Ta Prohm. Det var en mycket informativ dag med många berättelser om hinduiska myter och historier, vi hängde inte riktigt med i allt men det var ändå väldigt givande och vi förstod saker mycket bättre när vi gick runt själva dagen efter med bara en Lonely Planet. 


Fredrik och vår religions och figurglade guide
Typ samma bild...
Det var högt, Baphuon är nog inget för mamma!

Eftersom vi visste att vi aldrig skulle få till julkänsla i ett 35-40 gradigt Kambodja (trots att de på sina håll hade dekorera som dårar...) så försökte vi inte ens. Vi spenderade dagen med en sista tempelrunda på egen hand, så att vi i lugn takt kunde njuta av Angkors maffiga siluett och besöka några tempel på lilla rundan som vi inte såg två dagar tidigare (vi tog en vilodag emellan, för att boka boende till nyår bla.). 


(null)

"Tog ni några bilder?", frågade pappa. "Typ 300 var!", svara jag
Eftersom vi trivs bäst när vi slipper trängas bland tusentals andra som tar samma bild (och poserar som dårar...) så skippade vi både soluppgång och solnedgång. Alla khmerer såg väldigt frågande ut när vi tackade nej, likt vår guide när vi inte tog bilder framför det kända trädet från Tomb Raider eller den leende buddhan i Bayorn (jag tog en sen så han blev glad...). Sista dagen lyckades vi tajma väldigt bra, enligt oss, och när vi kom till det näst sista stoppet, bergstempet Phnom Bakheng dit folk vallfärdar för solnedgången, vid tvåtiden så var vi helt själva. Snacka flyt!

Läser lite om tempel, ensamma på Phnom Bakheng

Vi avslutade med en tur tillbaka till Angkor Wat där vi valde bort en timmas kö upp till toppen för mys ute på gräsmattan. Träffade på en grupp väldigt hungriga och klåfingriga apor som passade på att sno turisternas glass. Det bästa var en apa som bestämt marscherade fram till en dam som satt och njöt av sin glasspinne och s träckte fram handen, hon blev så förskräckt och paff att hon direkt räckte över bytet. 

Glassugna apor på Angor Wat
Angkor Wat
Utsikt över Angkor Wat från Phnom Bakheng
Vi avslutade med en tur till den kända pub-gatan där vi satte i oss pommes och macka/snitsel för att åtminstone få till den autentiska julkänslan av proppmätt. Sen gick vi hem, streamade Kalle Anka på ipaden och  jul-pratade med familjen.

Julbord ala oss i Kambodja

Over and out!