Nedräkning till Jorden runt

En sista vecka i ”Midgård” - nu Hawaii!

Så har vi sagt hej då och på återseende till Nya Zeeland och landat i Aloha-land aka Hawaii. Lite sorgligt, och som så många andra gånger så känner man sig inte alls klar utan hade kunnat stanna ett bra tag till, men samtidigt är det lite skönt att flytta från kylan och bilen till värme och ett boende inomhus efter ca 1,5 månad i campervans. Vi hann dock med lite se och göra på slutet också, ganska mycket egentligen...  


Matlagning på vår sista fricamping.
Lite kallt blev det i bilen...
Fredrik är i behov av nya skor numera.

När vi begett oss från Waitimos lysmaskgrottor, hobbit-miljöer och fiske så spenderade vi några dagar i staden Rotorua där vi *trumvirvel tack* fiskade lite till... Det blev dock inga napp, retfiskarna plaskade runt i vattnet men högg inte! Jodå, jag har allt lärt mig liiite fiske-vokabulär men tänker ändå fortsätta att kalla mina lures för fiskar... Förutom fisket besökte vi en geotermisk park där det bubblade kokande vatten ur marken och ångade överallt. Häftigt! Rotorua ligger i Taupos vulkaniska zon, ett vulkanområde som varit aktivt i ca 2 miljoner år och staden är känd för sina geotermiska aktiviteter, exempelvis heta källor, lerbad och gejsrar. Just gejsern som fanns där vi var skulle enligt schemat sätta fart kl 10.15. Hur tusan kan de veta det undrade vi?! Alltid samma tid alltså, märkligt! Visade sig dock att den gick igång om man häller typ tvål i den... inte så speciellt som vi trodde från början alltså när vi funderade över hur det fungerar med vinter och sommartid, ändrar man schemat då? Tydligen upptäcktes gejsern på 1900-talet när några fångar oavsiktligt råkade tappa sin tvål ner i den när de tvättade sig och kalsongerna flög all världens väg. 


Gejsern
Mycket ånga var det!
Nya Zeelands största varma källa.
Vattnet var mellan 70-100 grader så inget bad där inte.
(null)
Färgen kommer av mineralerna i vattnet.

På eftermiddagen tog vi en sväng ner på stan innan vi gjorde ett besök i en skog med Redwood träd, ganska rejält stora träd där! Vi lyckades klämma in rätt mycket på en dag minsann! Vi fiskade på kvällen med... Dagen innan hann vi typ ingenting eftersom vi inte haft internet på sista campingstället och inte riktigt orkat planera efter en effektiv dag... I lite frustration letade vi därför fiskeställen nära en fricamping, de är oftast mysigast, tysta, mörka och ligger lite off, på vägen mot Rotorua utan direkt resultat, svårt att hitta bra och tillgängliga platser. Vi kapitulerade slutligen för en Holiday park som låg nära både stan och ett känt fiskeställe med både dusch och kök, snacka lyxliv! Jag vill lova att man uppskattar duschen så mycket mer när man bara har tillgång till den sisådär var 4:e dag och dessutom måste leta efter den!


Redwood skogen
Ganska stora!
(null)
Fiske :P

Efter Rotorua kom dagen jag väntat på, ett besök i Fylke! Nya Zeelands Sagan om ringen-destination number 1 ligger på en farm nära Matamata på nordön där man byggt upp Hobbiton permanent! För den som är mindre bekant med filmerna, det är en ganska central del, det är där "hjälten" bor. Detta var mitt prio-ett när vi valde Nya Zeeland som destination, hit har jag velat åka i många år! Och jag blev inte besviken, även om Fredrik tyckte jag var lite tyst. Det kändes precis som att vandra runt i filmen,  dock med lite väl mycket folk och får kanske. Det var  magiskt på nått vis! Man måste dock gå en guidad tur och som guide är jag en aning, okey mycket, arbetsskadad och en svår gäst att tillfredsställa. Jag hade nog dock önskat mig en något bättre guide. Killen var trevligt och entusiastiskt men han skämtade lite för mycket på bekostnad av den röda tråden, skämt som han nog fått från rätt många olika guider och inte redigt fick till alla gånger, och väntade inte in gruppen. Överlag var dagen dock precis vad jag drömt om! Vi började med en "second breakfast" (hober äter 7 mål mat/dag) på the Shires rest och kollade runt i souvenirbutiken, gick vår rundvandring i Hobbiton och såg hobhålor i olika skala, Bag End, partyträdet, Sams hus och drack öl på the Green dragon! Det finns idag 44 hobbithål på en yta som täcker 5,5 hektar, det var dock tydligen bara ca 1 % av hela farmen, som  fortfarande är en arbetande bondgård med 1300 får och 300 köttdjur. Området kändes stort, större än man trott och allt är gjort med en sån enorm noggrannhet att man tror att det är verkligt! Tänk att vara guide där... lite lockande tanke ändå! 😜  
Second breakfast
Hobbiton
Några hobhål går det att kika in i, var dock inget där mer än en jordvägg
Framme vid Bag End
Bilbo och Frodos Bag End
Sams hus :)
Utsikten över the Green Dragon
Mer hobhålor :)

Sista dagen spenderade vi i Auckland och på valsafari. Blev inga valar men dock en stor grupp delfiner. Efter ytterligare en natt på flyg med rätt dålig sömn landade vi i Honolulu, Hawaii för tre dagar sedan. Här skiner solen och det är fint, exotiskt, turistiskt och dyrt! Vi har hunnit med att sola, bada och  surfa, även jag även om jag mest låg på mage på surfbrädan. Har upptäckt att man är rätt ovan vid  ljud och ljus när man ska sova. Vilket oljud det är här, vi som sovit  i bilen mitt ute i ingenstans i tystnad och mörker så många gånger de senaste månaderna, men man vänjer sig väl. Under gårdagen var vi vid Pearl Harbour, starkt, intressant, lärorikt och sorgligt. 


Hawaii :)

Tillbaka till vår månad på Nya Zeeland så kan den sammanfattas med fiske, Sagan om ringen och naturupplevelser. Vi har njutit, förundrats, frusit, skrattat och kivats, man kommer så mycket närmare inpå varandra när man bor i en bil. Det var verkligen ett fantastiskt resmål som snott 2:a platsen på vår topplista, Filippinerna behåller 1:a platsen ändå. Jag hoppas på ett snart återseende! 


Liten hobhåla, fanns i olika skalor
(null)
Skriva i Bilbos gästbok
(null)
Äntligen här
(null)

Over and out!