Nedräkning till Jorden runt

Mot nya äventyr - Nya Zeeland nästa!

Då var det dags att dra vidare igen, alldeles strax bär färden vidare mot Nya Zeeland och ytterligare en av mina drömmar går i uppfyllelse! Som det stora Sagan om ringen-fan jag var under mina tonår, ja är man väl fortfarande egentligen, så har jag länge velat besöka landet där fantasin blev verklighet! Jag har velat se inspelningsplatserna, besöka Hobbiton och vandra runt på Weta workshop ända sen jag som 12-åring såg den första filmen... jag brukade kolla på inledningen till den om mornarna (man hann lagom genom det ljusa och trevliga partiet innan det var dags att cykla till skolan) plöjde bakgrundsmaterialet både en och två gånger (kanske fler ändå och drömde om en karriär som filmregissör) och var den lyckligaste 12-åringen i världen när jag vann biljetter till premiären av film 2 (åka med pappa mitt i natten och se bio i Växjö, wow!).  


I Melbourne nån dag innan vår campingtripp
Cook-cottage, huset som kapten James Cooks föräldrar ägde har tydligen fraktats hit, i bitar dock.
Lilla pingvinen vi såg i Melbourne

Men tillbaka till här och nu, Melbourne och Australien! 12 dagars roadtripp längs med Great Ocean Road hann vi med, 11 nätter i skruttbilen (som startade galant efter dag 3 by the way), en hel del fina utsiktsplatser, häftig natur, stora vågor, dramatiska klippor, söta djur (både kängurur, koalor och papegojor i olika form) och häng på biblioteket (bästa stället att ladda mobilen) och lite surfning. Vi åkte sträckan Melbourne till Portland innan vi vände tillbaka igen. De sista dagarna var något regniga vilket helt klart försvårade boendet i bil, utrymmet är förståeligt nog något knappt till att börja med, lägg därefter till svårigheter med matlagning (regn, vind och köket i bagageluckan...), kladdiga skor och lite blöta kläder... ja ni förstår kanske komplikationerna. 


Optimistisk första dag i Queenscliff
Kängurur vi såg första kvällen
Jag och bilen
Bäddat för natten
Matlagning på G

Vi bodde på rätt många campingar av skiftande kvalitet under vår tripp. En av höjdpunkterna var en i närheter av Portland där vi stannade två nätter. Vi bjöds nämligen på finbesök både kväll och morgon av nyfikna wallabys, en mindre typ av känguru som Fredrik kallade råtta men som var väldigt söta, och färgglada papegojor. Jag gjorde missen att bjuda dem (papegojorna)  på min överblivna pannkaka första morgonen, vet inte om de mindes oss men dagen efter var de tillbaka och betydligt mer påstridiga och hungriga! 


Söt pojkvän och söt känguru/wallaby
Vaken koala
Några minuter senare...
Papegojor dag 1...
och dag 2!
Ytterligare en som var väldigt hungrig

En av dagarna ägnade vi tid åt koala-letande och hittade faktiskt en sovandes i ett träd. Koalor sover tydligen ca 20 h/dag och den här var rätt sömnig den med. Hen vaknade dock när vi stod där och, som värsta fotomodellen, kliade den sig lite grann, gäspade, flyttade runt lite och somnade om... sicken stjärna! Inga ormar och bara en spindel (en liten en som jag spolade ner i avloppet så jag kan väl hållas ansvarig för regnet sista dagen) under hela tiden så jag är nöjd. Vi ägnade en av våra sista nätter på en camping långt in i en nationalpark, trippen dit tog oss nån timma från vår faktiska rutt men vägen dit var som att köra genom Jurassic Park, vi satte på soundtracket och bara väntade på att en Tyrannosaurus Rex skulle dyka upp men icke. Hehe 


"Welcome to Jurassic Park" nästan i alla fall...
(null)
Twelve apostles
Twelve Apostles
(null)
Inga älgar på skyltarna här
Lunchdags

Sammanfattningsvis så är vi mycket nöjda med vår tripp, liite oväntad vändning med camping i Australien och det oväntade ville tydligen, tyvärr, följa med på vägen mot Nya Zeeland. Tyvärr inte i en positiv bemärkelse denna gång... vi sitter faktiskt här och osar lätt (en underdrift, vi är skitsura!) av irritation. Innan vi åkte iväg kollade vi ju såklart upp vad som gällde för visum odyl. i olika länder, tyckte vi... när vi kom till flygplatsen ikväll visade det sig dock att man inte bara behöver ha en utresebiljett från Nya Zeeland (vilket vi har och hade funnit info om) utan även visum i nästa land (vilket vi inte har såklart). I panik fick vi därför söka lösningar sittandes på flygplatsen medan tiden tickade iväg! I slutändan mynnade det ut i köp av en returbiljett till Australien, som vi inte kommer nyttja, fasligt sura pengar och irriterande situation! Nu är vi på väg i alla fall, nästa stopp Christchurch, Nya Zeeland och ny (förhoppningsvis mindre skruttig) campervan! 

 

Min surfare ❤️

Utsikten sista kvällen/morgonen

På väg tillbaka till Melbourne

Over and out!