Helg-update...

Det absolut svåraste varje gång jag ska skriva här på bloggen är hur tusan jag ska inleda. Det är ju inte så svårt att lista ut att ännu en dag är till ända när jag slutligen tar mig tiden att sätta lite ord på pränt för den som vill veta hur jag har det här i Richmond, mycket bra om ni nu inte har listat ut det. Jag trivs som fisken i vattnet! I vilket fall som helst, dagen är återigen över, mina ben är återigen helt slut och mitt huvud snurrar av intryck, engelska och ny kunskap = dags att skriva lite i bloggen om varför det är på just det viset. Jag lovade en utförlig beskrivning av helgen vilken egentligen kan sammanfattas med ett ord, Basketmatch! Jag har såklart även hunnit med en hel del andra, rätt vardagliga påhitt vid det här laget som plugg (rätt mycket av den varan) häng i Shafers hall och promenad genom stan (Campus)
 
Helgens stora händelse var dock lördagens basketmatch i Siegel Center, den stora basketarenan här på Campus. Vi laddade upp rejält med ansiktsmålning och klädde oss i skolans heliga färger, guld (ja eller gult) och svart, innan vi begav oss mot sporthallen dit folk verkar vallfärda under matchdagar. Förra baketmatchen hade vi oturen att misså då de kära gamla utbytesstudenterna från förra terminen planerat in ett litet partay för oss nykomlingar på just den kvällen som ingen av oss ville säga nej till. Den gången fick vi bryta oss ur strömmen mot arenans ingång för att bege oss några kvarter bort för umgänge, fotbollsspel och nya bekantskaper i både amerikansk och internationell form. Lördagens match hade dock ingen av oss några planer på att missa utan vi tog plats i god tid före uppkast, cirka 1,5 timma, då vi hört att det skulle bli mycket folk på denna mycket viktiga match. Som vanligt chockades jag av alltings storlek. I Hörnet av vår läktare trängdes skolans musikkår som glatt och energiskt spelade och dansade med tubor, saxofåner och tromboner i högsta hugg, vilket såklart gav mig hemlängtan till min kära orkester Isterbandet. Kunde dock inte låta bli att jämför och sorry guys men vi behöver nog röra mer på instrumenten även om killarna med tubor längst fram såg rent ut sagt livsfarliga ut. Det gick snabbt å förstå varför brasset stod längst fram å de stackars flöjtisterna bak. De hade ju blivit ihjälslagna med en tuba om uppställningen liknat vår... Nästa chock bjöd publiken på när de båda lagen entrade planen, efter att vi under en timma facinerats av hur arenan fylldes med folk klädda i guldfärgade eller svarta VCU tröjor, viftandes med banderollen och flaggor samtidigt som skolans maskot, en bagge, dansade runt inne på planen tillsammans med danstrupp och hejarklacksledare i mängder och lagen värmde upp. När motståndarlaget sedan entrade planen vände hela publiken sig helt enkelt om och de möttes av en vägg av ryggar, våra egna VCU Rams möttes såklart av ett jubel som nästan lyfte taket. Under hela matchen gällde det sedan att vara på tårna och hålla koncentrationen på topp, inte för att följa med i spelet eller förstå reglerna i en sport jag tidigare aldrig sett, utan för att helt enkelt hänga med i publikens alla ramsor och procedurer. Kan ju ge exempel på några: varje gång det blir frikast för de våra ska händerna hållas i luften ovanför huvudet tills kastet gjorts, vid mål ropas en ramsa vid miss så suckas det rätt ljudligt; då motståndarlaget kommer över på vår sida skall man bua så ljudligt det bara går och om de j****** får frikast så gäller det för publiken bakom korgen att vifta med händerna och störa stackarn som ska skjuta så gott det bara går, självklart buas det även här!  
 
Jag erkänner, mitt största fokus denna första match var främst på stohejet runt omkring själva basketen och inte på spelet i sig. Kan därför inte helt bestämma om jag gillade sporten eller ej, att gå på basket däremot var oerhört skojigt! Tyvärr i så förlorade våra Rams med 61-69, enorm spänning i slutet, men det var tydligen ett svårt motståndarlag. Vi fick berättat för oss att de som slog ut Rams i sluspelet förra året blev slagna av just det här laget. Förlusten har inte skrämt bort oss eller dämpat vår entusiams dock utan vi planerar redan kommande lördags besök på arenan. Då är det dessutom avslutning på Homecoming och matchen har tillkännagivits som en Gold Out, vilket tydligen betyder att vi alla ska klä oss i guld för att verkligen visa vårt stöd för våra Rams! Vet inte riktigt va skillnaden är för tro mig stöd hade dem och de andra stackarna fick känna att de levde och höra att de sög (Vilket ju egentligen inte alls stämde) Man kommer snabbt in i skolstämmningen här så nu är jag helt klart ett VCU och Rams fan och jag kommer följa deras framfart även efter jag lämnar skolan. Pappa ska ju själklart ha en ny keps med VCU Dad och mamma får väl föräras med en kaffekopp med skriften VCU mom när jag återvänder till kära Sverige...  
 
 
Orkestern
nationalsången spelades såklart
 
 Over and out. 

Födelsedag :)

Happy Birthday to me!

Har haft en helt fantastisk dag, är verkligen helt överväldigad av all kärlek! Jag måste erkänna att jag inte förväntat mig speciellt mycket av denna födelsedag på andra sidan atlanten men tji så fel jag hade. Har firat födelsedag i över 30 timmar vid det här laget. Jossan var minsann först att gratta igår kväll då jag höll henne vaken i telefon halva natten (för henne, eftermiddag för mig).

Imorse blev jag uppvaktad med ballonger å sång av min underbart härliga brittiska lägenhetskompisar. Jag blev helt tagen på sängen för det hade jag verkligen inte förväntat mig och sen kan man väl säga att dagen bara rullat på bra med telefonsamtal från mormor och morfar, lektioner, grattande och presenter... Gjorde mitt första besök på mega-gymmet sen min sjukperiod, begav mig till skolan och fick mig en del skratt och underhållning under lektionen från Jason som också fixade i tredelaren i min adapter vilket varit helt omöjligt i 2 veckor, man ska inte underskatta en kille med en utmaning. Kom hem från terrorismkursen jag har på måndagskvällar, vilken i sig är en helt enastående intressant och trevlig upplevelse med en inspirerande lärare som verkligen lär ut och flera nya amerikanska vänner. I vilket fall som så kom jag hem och överraskades av present från Sini, godis I love, samt mer sång och världens sötaste kort å Cupcakes från tjejerna. =) Har varit en fantastisk dag och imorgon avrundar vi tydligen med middag =)
En detaljerad beskrivning om helgens alla påhitt kommer imorgon för nu ska jag krypa till kojs och njuta av minnena från dagen och ett avsnitt Once Upon a Time.
Tack för all kärlek och alla gratulationer!
Over and out.

Ny dag, nya möjligheter...

Ytterligare en sjukdag här i Richmond Virginia, eller ja en dag jag borde ligga sjuk kanske snarare. Som tidigare nämnts så tror jag starkt på att om jag låtsas att jag är frisk så blir jag det förr eller senare, plus att jag faktiskt mått betydligt bättre idag än i helgen. Förutom hosta och lite småyrsel på grund av en massa bihålestrul så verkar det gå åt rätt håll vilket helt klart är trevligt. Vill helst bli frisk till min födelsedag på måndag å på lördag är det basket. Nästa helg börjar homecoming och Billy Elliot musikalen kommer hit. Mycket på gång alltså så hinner inte vara sjuk. Förutom det så vill jag ju tillbaka till mega-stora- gymmet och så har jag skola utöver allt annat... trevligt med håll igång. 
 
Denna dag då, ja jag har vatt i skolan. Satt å roades över att vi återigen hade en genomgång av hur man ska göra veckoquizzen och skicka in uppgifter "bara för att det ska vara klart för alla". Tredje gången gillt får vi väl hoppas. Tur att jag fått en polare i klassen som jag kan himla med ögonen åt å le sådär i samförstånd. Tackar även Jason för gårdagens dagens ord: Tipsy. (Jason for your knowlwdge, I'm just telling about todays class and about my word of yesterday^^) Har sedan pluggat mest hela dagen, man hamnar ganska lätt efter här om man inte läser kontinuerligt vilket sjukan har hindrat mig lite lätt från. Nu är det helt plötsligt dags att krypa ner i sängen igen men först tänkte jag bjuda på en lite bildkavalkad från vår lägenhet och rum. =)
Over and Out! 
 


 

Lite fler bilder...

 
Parken mitt emot GRC som vi inte får gå i på kvällar å nätter, men på dan är den rätt fin.
ser fortfarande rätt pigg ut... 
Som sagt, skolanda har en annan innebörd här än hemma! Avdelningen för profilprodukter inne på Barnes and Nobels. Dock är allt här i USA STORT... köpte en tröja i Small idag, den är large på mig!  
Killarnas basketlag Rams har rankats 19 i USA, jättestort tydligen! De har vunnit 20 av de 22 senaste matcherna och här finns allt för att heja fram dem ordentligt! Vi funderar rätt starkt på att köpa pom poms till matchen på lördag... 
 
 

På promenad genom stan... eller Campus!

 
Okey den här bilden tog jag inte i helgen men råkar gilla den... 
Coolt hus som förmodligen innehåller lärarkontor eller nått... 
 Landmark teater... ligger precis brevid mitt boende och om två veckor kommer Billy Elliot musikalen spelas här! =) 
Det där med skolspirit har en helt annan innebörd här! 
 
 

Svininfluensa... jaja alltid ska det ju vara något!

Japp så va det dags igen, nästa olycka eller i detta fall sjukdom. Har lyckats dra på mig influensa och tydligen inte vilken influensa som helst utan svininfluensa. Känns nästan lite exotiskt! Började känna mig lite krasslig i lördags eftermiddag och i enlighet med mammas alla förkylningsråd så hällde jag i mig litervis med vätska både varm och kall, med echineea och utan, nässpray och bihålemedicin (eftersom jag alltid ska dras med dem när jag blir sjuk) och gick å la mig med One Tree Hill som sällskap ganska säker på att detta förmodligen skulle vara en ganska snabbt övergående förkylning: Visade sig dock att jag hade fel på den punkten, då jag inte var bättre dagen efter eller igår trots mina envetna och i vanluga fall ganska välfungerande metoder för att bli frisk, att helt enkelt låtsas att jag är det ( det funkar ett tag i alla fall), så va jag tvungen att kapitulera inför feber, halsont, hosta och allt annat som hör en trevlig liten influensa till. Idag pallrade jag mig iväg till skolans sjukstuga där det, i alla fall enligt dom, konstaterades att jag inte bara har influensa utan svininfluensa. Vet inte riktigt om jag tror på dem dock, håller starkt fast vid min tro på att ignorans är ett mycket väl fungerande läkemedel, och idag känner jag mig inte sådär överdrivet jättesjuk. Den käre doktorn konstaterade även att för att ha influensa så var jag väldigt frisk. Jag tackade så mycket för hjälpen, köpte hostmedicin och gick till Shafer Court hall, äta måste man ju ändå göra. Sini föreslog, lätt road, att jag skulle testa den fina ansiktsmasken jag fick men hur tusan ska man då kunna äta? Förutom att vara sjuk i helgen så har jag hunnit med: å luncha med min amerikanska buddy, hon är helt klart hundra gånger bättre på det jobbet än vad jag var hemma i Sverige förra året! Träna Shallow water, i lördags innan jag blev sjuk. Jag misstänker att min avslappning i bubbelpolen kan vara boven i dramat, man ska inte slappna av, bättre å hålla igång! =P å så har jag lekt fotograf runt om på Campus när vädret slutligen valde att visa sig från sin bra sida efter en veckas regn... 
 
Nu ska jag göra te och läsa vidare i den "otroligt roliga" boken för Globaliseringskursen imorn... *snark*... tror jag kommer somna gott ikväll! 
Over and out! 

Zumba, Lyxhotell och amerikaner...

Jaha har haft två händelserika dagar här i Richmond. Ja i mina ögon sett har de i alla fall varit händelserika eftersom jag varit på språng, mer eller mindre, hela dagarna. Efter skolan igår, där jag faktiskt fick plats på kursen jag helst velat gå, Forensic Criminology, begav jag mig åter till mega-stora-gymmet med Sini för att försöka mig på Zumba alá USA! Det var definitivt skillnad mot Emelie´s pass hemma i Sverige. Efter 50 minuter var mina ben som gelé men det var ändå ganska skoj även om jag föredrar när det är mer dans än benböj. Under kvällen hade jag planer på att prova på salsa med men jag skrota dessa när benen kändes som bly och de andra lockade med middagssällskap. Vi avslutade kvällen med filmmys innan jag stupade i säng.

Idag har jag haft fler lektioner, återigen i amerikansk historia och Human societies and Globalisation (handlar om kommunikation mellan kulturer ungefär) Just de här två kurserna är på nybörjarnivå eller 100 nivå. Alla kurser mellan 100 och 500 är på undergraduate nivå vilket jag studerar men de som är numrerade 100 är de enklaste och mest grundläggande. Jag är ganska road av de mycket utförliga demonstrationerna och instruktionerna kring kursen, material och prov. Det är svårt att inte dra paralleller till Sverige där det definitivt inte är lika utförligt demonstrerat. "Informationen finns på blackbord, lista ut det" Men det var ändå en bra dag trots upprepningar av genomgångar. Amerikansk historia i sig tycker jag är väldigt intressant och på globaliseringskursen lärde jag känna en amerikansk kille så även om lektionen var ett uns trist idag så vägde det upp det hela. Ytterligare en bekant i detta stora land. Vi bytte nummer och han sa att vi ju kan plugga ihop å så någon dag vilket jag tyckte lät bra. Nyttigt med kontakter, trevligt å så kan man ju ha nytta av det! I kväll har jag varit iväg på en slags föreläsning/seminarium med en författare om USA's tillbakadragande från Irak och Afghanistan. Om man gick på den får man extra credits i Terrorism kursen vilket jag tyckte lät bra. Själva grejen hölls på Richmonds dyraste och lyxigaste hotell å nog va det lyxigt! Jag blev helt mållös när jag klev in, tydligen har de spelat in filmen "Borta med Vinden" där och nästan varenda amerikansk president har bott där... Träffade på två från terrorismkursen, en tjej och en kille. Kommer såklart inte ihåg namnen men killen är från Richmond och han kunde verkligen precis allt. Fick en rundvisning på hotellet innan vi begav oss till en mexikansk restaurang på Campus, snacka kryddor mamma! Å då tog jag ändå mild sås, ja eller de beställde åt mig...
Nu är jag utmattad och glad över nya äventyr och bekantskaper å ska krypa till kojs. Imorgon kör vi på med ytterligare en ny kurs, Violent Crime Scene investigation. Spännande!! =)
Over and Out!
 
Jefferson Hotell

Lobbyn Thomas Jefferson - USA's 3:je president


Badrummet... till å med där fanns kristallkrona i taket =P

1 dagen i skolan

Jaha så har första "riktiga" dagen på VCU passerat, jag har fått prova på det amerikanska universitetslivet helt enkelt. Det var helt klart skillnad på campus idag, liv och rörelse och folk överallt, även om de flesta sprang rätt snabbt från byggnad till byggnad då regnet hällde ner värre än i Växjö under dess regnigaste dagar. Det var ett annorlunda regn, som sommarregn fast med gigantiska droppar som gjorde en dyngsur på några minuter. Inledde dagen med första lektionen i amerikansk historia, riktigt intressant faktiskt. På eftermiddagen hade jag Human societies and globalization vilket också verkar kunna vara en intressant kurs även om de på amerikanska universitet verkar hålla studenterna hårt i handen för att hjälpa dem genom sina studier. Lite annan nivå än studierna hemma men det kanske blir annorlunda när lektionerna sätter igång på riktigt... Nu på kvällen fick jag trotsa regnet än en gång för en lektion i Terrorism. Lite av en impulsgrej som jag registrerade mig på imorse men det var helt klart dagens bästa och mest givande lektion! =)
Nu ska jag sova så jag är pigg inför morgondagens strapatser och äventyr!
Over and out!

Några bilder från gymmet! =)

 
 
 
 
 

Gym i storlek XXL...

Jaha gårdagens stora upplevelse och även dagens var morgonbesök på universitetets gym nått kvarter bort. Det är verkligen enormt och komplett med hundratalls maskiner, klättervägg, inomhusfotbollsplan, fyra salar för basket, volleyboll, pingis osv, löparbana (inomhus såklart) och simbassänger med bubbelbad, volleybollnät, basketkorg och rutchkana... finns säkert ännu mer som jag inte upptäckt ännu. Skulle hely ärligt kunna spendera en hel dag där även om jag för tillfället blir lätt distraherad i min träning av komplexets storlek och mängden grejor man kan hitta på. De erbjuder självklar även alla typer av pass från dans till vatten så tvivlar inte på att detta kommer bli ett ställe jag besöker ofta. Igår var jag mest upptagen med att titta på allt så gympasset var väldigt underhållande. Idag gick jag steget längre och provade även polen och bubbelpolen såklart efter en tur på gymmet, underbart! Vi gav oss sedan ut på en ny upptäcksfärd genom staden, ja eller egentligen är vi bara inom Monroe Campusets område. I vilket fall som helst lyckades vi irra oss bort till den närmaste matbutiken där lite mer frukt och dylikt inhandlades. Hemma väntade Cloé som även hon ska bo i lägenheten, hon har redan varit här en termin men varit hemma på jullov i Frankrike (Tänk dig brorsan)   och snart kommer vår sista roomie/ lägenhetskompis Grace hit å vi ska dra oss bort till Shaffer Hall igen för lite mat... 
Over and Out.
 
 

Lite bilder från resan och Richmond!

På Flyget, när allt fortfarande flöt på som det skulle...
Ett antal timmar senare på hotell i Reykjavik, fick både soppa...
... och huvudrätt! =)
Hotellrummet i Reykjavik
Hittade en rätt skoj skylt på Reykjaviks flygplats
Island bjöd på strålande väder. Regn, halvstorm och mörker halva dagen!
Äntligen på väg och över nordamerkansk mark.
Virginia Commonwealt University
Shaffer Hall, vår matsal eller Dinning hall som det kallas.. tja eller snarare en av dem!
Här bor jag, Gladdington Residence Center 
 
Global Educations Office, lite större än Linneuniversitetets Internationella relationer...
Fler bilder kommer...
Over and Out!

En ny dag och nya äventyr...

En ny dag och nya äventyr har passerat i min nya hemstad! Idag har vi besökt en butik, Target, större än jag någonsin skådat men jag tror att den va liten med amerikanska mått. Inhandlade nödvändigheter som ett täcke, en lampa, schampo mm. Efter denna lilla shoppingtur begav jag mig mot skolan för att göra ett spanska prov för att eventuellt kunna . Halvvägs genom det hela råkade jag slänga en koll på klockan och insåg att jag var sen till mitt möte med min nya amerikanska Buddy. Ska väl inte påstå att testet gick så bra med den stressen hängandes över huvudet, men tog det inte heller så allvarligt. Min Buddy Ayana var dessutom jättetrevlig och härlig så det va inga problem att jag var sen heller. Vi satt i timmar i "matsalen"/Cafeterian och pratade om USA och Sverige, politik, skola, pengar, likheter och skillnader... Har varit ytterligare en mycket trevlig och kort dag! Nu sitter jag här hemma med tunga ögonlock återigen men mycket nöjd och glad!
Over and Out!

Framme i det stora landet!

Jaha då sitter jag slutligen här i mitt rum i Richmond, efter mycket om och men och en mycket låång resa! Blev ju ett dygn längre än planerat men jag ska egentligen inte klaga fick både äta god mat, bo på fint hotell och besöka Island vilket betyder att jag kan skriva ytterligare ett land på listan över de jag besökt... Jag anlände till Richmond igår kväll klockan tjugo över nio ungefär lokal tid, vilket var ungefär klockan 3 på natten min/ Sveriges tid. Då hade jag först rest från Reykjavik till Boston för att där byta till ett litet plan mot Richmond. Väl framme i lägenheten, fick skjuts av en kille från Global Educations office tack o lov, träffa jag min nya roomie Sini från Finland. Efter lite snack och bekantande så kollapsa vi i säng för att sedan vakna klockan halv sex, sex morgonen därpå pigga som tusan. Tidsskillnad och jetlag märks rätt tydligt på morgonen och kvällen. Nu klockan halv åtta lokal tid är vi båda så trötta att ögonen hotar att trilla igen, kan visserligen bero på dagens anspänningar och eskapader med. Vi väntar för tillfället på två tjejer från Storbrittanien som ska bo tillsammans med oss här i lägenheten. Vi kommer vara sex personer som delar, de två andra tjejerna har varit här i minst en termin innan och är för tillfället iväg på nån liten resa. Denna dag har spenderats promenerandes runt på campus här i Richmond för att försöka lista ut hur det hela ser ut. Saken är den att campus ligger mitt inne i centrala Richmond och det är svårt att lista ut vad som är skolan och när det tar slut. Själva campuset är dessutom som en stad i sig. Varenda byggnad häromkring verkar höra till VCU. Nu ska jag ta och umgås med tjejerna. Bilder kommer senare... Over and Out!

Försenad, fast på Köpenhamns flygplats...

Jaha... i vanlig ordning när det kommer till den här resan så kan ingenting flyta på problemfritt utan självklart ska det till att strula även nu när jag lämnat Sverige bakom mig och påbörjat min resa mot Virginia. Lämnade Krankelösa med mor och far klockan fem denna morgon och begav mig mot Kastrup för att ta flyget via Reykjavik och Boston till Virginia. Första delen av resan gick bra och vi kom fram i god tid. Sprang till min förvåning på Emil på flygplatsen där han satt å väntade på tåget. Trevligt med sällskap! Efter att ha blivit av med mitt bagage sprang jag även på en klasskamrat, även hon på väg mot USA och studier.

Efter lunch var det dags att boarda men där började då dagens problem, flyget tog tid att packa och blev försenat, när detta sedan löst å hade planet fått tekniska problem som inte kunde lösas utan en reservdel som självklart inte finns i Köpenhamn utan som kommer med flyg från Island senare ikväll. Så här sitter jag nu och väntar, känner att det är ett återkommande tema i mitt liv för tillfället... Vi beräknas lyfta runt sjutiden så det är väl bara att hålla tummarna! =P
Over and Out!

På väg...

Då var det slutligen dags att säga hejdå till Växjö, Kalmar och Sverige för fyra månader i USA! :) I bilen med mor och far mot Köpenhamn och flyg mot Richmond via Reykjavik och Boston! Klockan 21,18 lokal tid ska jag vara framme, 03,18 svensk, om nu allt flyter på som det ska... Men det får man ju hoppas! Nästa inlägg kommer från USA!
Over and out!

--- Ida's memoires --- Mitt i mina äventyr!

Skola, resor, hund och vardagsliv

RSS 2.0