Nedräkning till Jorden runt

En kort visit i norra Thailand, elefanter, lerbad och många bananer!

Då har vi ändrat våra planer lite igen... imorgon bär det av söderut till Singapore efter fyra dagar i norra Thailand. Lite onödigt med 3 dagars resande hit kan ju tyckas men den resan var ju helt klart värt det och vi tänkte egentligen åka till Bangkok i några dagar och sen flyga därifrån till Filippinerna.  När det väl kom till kritan kände vi oss dock mindre sugna på det (ytterligare en kaos-stad) och vi drar därför vidare istället. Singapore känns ändå lite annorlunda mot de städer vi har besökt innan, men vi får väl se! Lyckades pricka det kinesiska nyåret så det lär väl bli håll igång...


De senaste dagarna har vi befunnit oss i Chiang Mai, norra Thailands största stad men eftersom vi båda två lyckats bli förkylda och snörvlar ikapp (eller mina bihålor har väl egentligen inte slutat strula sen Vietnam) så har vi inte orkat göra allt för många utflykter.  Vi har mest vandrat runt i gamla stan, igår besökte vi dock en fristad för elefanter. Fantastisk upplevelse!


Lite leriga elefanter i slutet av dagen

Chiang Mai är ganska välkänt för sina elefantparker och många är inte av en typ som man vill sponsra direkt... jag har därför gjort mycket efterforskningar för att vi skulle besöka rätt park om vi nu skulle besöka en. Valet föll på Elefant Nature park, en av de första fristäderna, grundad i mitten av 1990-talet av en kvinna som heter Lek som verkligen har kämpat för elefanter i Thailand och de omkringliggande sydostasiatiska länderna. Idag finns det drygt 80 elefanter i parken som räddats från skogsindustri och elefant-ridning mm. och man har numera utökat sin verksamheten så att man stöttar olika projekt runt om Chiang Mai (ytterligare drygt 80 elefanter som räddats från skadliga aktiviteter), eller egentligen i hela Thailand samt i Laos, Kambodja och Myanmar, som syftar till att ge elefanter ett bättre liv!


"Ge mig en banan!"
Hanen var bra på att äta!... och flörta, enligt vår guide.

Vi besökte dock aldrig huvudparken, jag var lite besviken över det först men ändra mig snabbt, utan den tur vi hamnade på åkte istället till ett av de projekt som sponsras. Det var en familj som hade 3 elefanter (en hane och två honor) som tidigare hade arbetat på trekking-camps och burit turister på ryggen. Istället för att peka finger så stöttar man en annan verksamhet, en som syftar till att ge elefanterna ett så bra liv som möjligt, trots att de inte är fria. Man tar dit små grupper som får ta del av den dagliga skötseln och se dessa magnifika djur, priset är högre men då stöttar man både djur (förutom elefanterna så finns det hundratals kor och vattenbufflar, 300 katter och 500 hundar i huvudparken som räddats från olika håll...) och människorna i trakten.


Vattna, vattna stor elefan

Det var en positiv upplevelse, inte bara att se elefanterna utan även att se dem i den miljön, de gjorde vad de kände för och det var bara att följa deras "direktiv". När det kommer en elefant då flytta du på dig det vill jag lova! Karen elefant serenity låg en dryg timma söderut, på vägen dit fick vi se en informationsfilm om hur man ska agera i elefanternas närvaro samt en dokumentär om Thailands elefant-industri och huvudparkens arbete. Väl framme fick vi byta kläder och förbereda snacks, bananer och sockerrör åt elefanterna. Sen kom dem, wow! Så stora, vackra och fantastiska djur! Och så hungriga... de kan tydligen äta 18 h (upptill 10% av sin kroppsvikt) om dagen och ja vi blev varse om detta! 


Fredrik blir av med sina bananer... slurp!
Ute på mat-promenad
Mera mat!

Bananer är tydligen en favorit. När vi skulle ut och gå (elefanterna skulle äta mer mat i djungeln) så fick vi alla med oss varsin påse med färdkost-bananer, en sisådär 20-30 st. "De kan blockerar vägen för er om de ser att ni har bananer. Då är det bara att muta med en" sa vår guide. Visst, så fort vi kom ut på vägen vi skulle gå på så kom hanen framskyndande och sträckte fram snabeln, han släppte inte förbi mig förrän min påse var slut. 20 bananer, slurp! på en minut! Sen tog han killen intill och så Fredrik, han måste ha satt i sig 60 bananer på under 5 minuter. När så alla våra bananer var slut var vi helt ointressanta, det fanns ju gräs, blad och lianer... 


När en elefant blockerar vägen, då står man där man står. På väg tillbaka för lunch bestämde hon sig för att det bästa gräset var på andra sidan vår väg!
(null)

Efter lunch var det baddags, elefanter gillar att bada, både i vanliga vattendrag och lera. "Ni kan bli lite blöta och leriga", hade man sagt, "ta med ett ombyte". Vi var alla dyngsura när vi kom upp, fast det berodde mest på att en av elefantskötarna kastade lika mycket vatten på oss som på elefanterna... De låg mest och rullade rullade sig i vattnet (förutom hanen, han hade gått till lerbadet och vägrade tydligen att gå därifrån). Visa av vår badupplevelse så höll vi oss alla vaksamt en bit ifrån lerbadet men elefanterna såg ut att njuta. Avslutningsvis så var det snacks-dags igen, bullar gjorda på banan, ris, salt mm. och så lite mer bananer såklart! 


Du ska bada, tyckte han, Äta, tyckte hon.
(null)
Vanligt bad...
Lerbad!

Det var helt klart en mycket bra dag! Om jag kommer tillbaka till Chiang Mai fler gånger ska jag se om man inte kan volontärarbeta. Elefanter har blivit ett av mina nya favoritdjur! 


Inte den mest smickrande outfiten, men luftigt! =P

Over and out! 






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: